Brian Havener

projects / programmatic topography

Situated on a forested hillside, the modernist North House presents a private façade to the street and opens up to the creek bed below. To provide the client with a new master suite, a wing is added on the west, centralizing the public space between the sleeping areas on the east.

Whereas the original house lies parallel to the site’s ridge, the new wing delves down into the creek bed. The primary contours sever the addition into its basic programmatic elements [antechamber, wardrobe, bedroom] that drop progressively down the steep topography. This shifting anchors the addition to its site, while taking advantage of both outward and inward views. A perforated shell holds the forms together, creating interstitial thresholds for foliage to grow through, further integrating the addition into its surroundings.

Using Format